Quinoa je často považována za plodinu 21. století. Jejích kvalit si cenili již staří Aztékové a Inkové, pro které byla posvátným a často žádaným pokrmem. Dnes několik set leto po jejím objevení, ji vědci z NASA označují za mimořádnou kompletní a vyváženou potravinu a zařadili jí do výzkumného programu zabývajícího se výživou kosmonautů na dlouhých letech do vesmíru. Má vysoký obsah bílkovin a vyjímečný profil aminokyselin. Je bohatá na Omega-3 mastné kyseliny. Má také vysoký obsah vlákniny a nízký GI. Je přirozeně bezlepková a má příjemnou oříškovou chuť a je velmi lehce stravitelná.

Příprava :

Před vařením je vhodné quinou propláchnout vodou a zbavit tak zrno nahořklých saponinů, které ho chrání před škůdci. Zrníčka také můžeme nechat namočená přes noc, pak vodu slít a vařit je v čerstvé vodě. Namočená zrníčka přes noc naklíčí a quinoa tak ještě znásobí své nutriční kvality. Quinoa se vaří stejně jako rýže, dva šálky vody na jeden šálek quinoy po dobu cca 20 minut. Uvařené semínko quinoy nabobtná, svůj objem zhruba zdvojnásobí. Uvařená quinoa je měkká, má jemnou, nadýchanou strukturu a příjemnou oříškovou chuť. Nejlepší je tzv. "al dente" – na skus. K ochucení je možné použít jakékoliv koření. Uvařenou quinou je možné v ledničce uchovávat až po dobu tří dnů. A ani druhý či třetí den se v lednici "neslepí".

Složení: Quinoa*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Legislativní zařazení: Obilný mlýnský výrobek – quiona.

Výživové údaje na 100 g:

Energetická hodnota 1 539 kJ / 368 kcal

Tuky: 6,1 g

z toho nasycené mastné kyseliny: 0,71 g

Sacharidy: 64,2 g

z toho cukry: 0,2 g

Bílkoviny: 14,1 g

Sůl: 0,13 g

Dovozce: Country Life, s. r. o., Nenačovice 87, 266 01 Beroun 1

Minimální trvanlivost: 4/2025
Země původu: Bolivie