Třtinová melasa je téměř černá sirupovitá hmota, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru ze šťávy z cukrové třtiny. Třtinová šťáva přirozeně obsahuje kromě cukru též biologicky aktivní látky, potřebné k jeho strávení. Ty však zůstávají v sirupu, který zbývá po oddělení krystalků cukru ze zahuštěné třtinové šťávy, tedy v melase. Širšímu používání melasy brání její výrazná chuť, která většině lidí vadí. Ti proto dávají přednost přírodním třtinovým cukrům, kterým naopak dodává melasa příjemnou chuť a vůni. A to je i její tajemství. V malém množství má totiž melasa velmi příjemnou chuť a navíc zvýrazňuje přirozenou chuť pokrmu. Je proto škoda si melasu znechutit tím, že ji budeme konzumovat několik předepsaných lžiček denně. Její výraznou chuť využijeme nejlépe jako součást připravovaných jídel. Proto melasu nezavrhujte, dokud ji neochutnáte v perníku, závinu (skořice, jablka a ořechy její chuť výtečně doplňují), sušenkách či v pálivých směsích (spolu s kari nebo pálivými papričkami, s rajským protlakem a dokonce i hořčicí). Trochou melasy můžete dochutit mléko či jogurt jako zálivku müsli nebo kukuřičných lupínků, med nebo ovocné čaje.

ZEMĚ PŮVODU: Paraguay

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 1261 kJ/297 kcal

Tuky 0,2 g

z toho nasycené mastné kyseliny <0,2 g

Sacharidy 69,6 g

z toho cukry 58,8 g

Bílkoviny 3,7 g

Sůl 0,04 g

Vápník 381 mg (48 % DDD)

Hořčík 117 mg (39 % DDD)

Železo 17 mg (121 % DDD)

NÁZEV A SKLADOVÁNÍ: Třtinová melasa (black strap) nesířená. Bez zvláštních požadavků na skladování.

Výrobce: Bio nebio s.r.o., Průmyslová zóna 103, 267 51 Bavoryně

Minimální trvanlivost:
Země původu: