CAYENSKÝ PEPŘ (Capsicum frutescens)

Všechny druhy chilli pocházejí z jednoho druhu Capsicum tepin, rovněž nazývaného ptačí pepř. Jsou to plody o velikosti hrášku. Původní zemí chilli je Střední a Jižní Amerika. Dnes se tyto rostliny pěstují po celém světě. Plody mohou být kulaté nebo zašpičatělé, červené, zelené i žluté. Společným znakem je větší nebo menší obsah kapsaicinu, provitamínu A a vitamínu C. Pálivost se měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU). Průměrný stupeň pálivosti mletých chilli je stupeň 5-9/10 SHU.

Cayenský pepř je odrůda velmi ostrých chilli papriček, které se používají k přiostření mnoho druhů omáček, gulášů, polévek a ostatních pikantních pokrmů kuchyně celého světa.

Už indiáni využívali chilli jako jako léčivo, které podporuje krevní oběh a působí antibakteriálně, při větším množství vyvolává pocení.

Dodavatel: GASTRO - KOŘENÍ s.r.o., Obránců Míru 351, 503 02 PŘEDMĚŘICE NAD LABEM

Minimální trvanlivost: 30.9.2024
Země původu: Indie