Jaký je pytlíkovský zázvor

Vozí se z Indie, jeho chuť je kořenitá, ovocná a aromatická, ostrá, prostě zázvorová. Někdo ji miluje do všeho a někomu stačí jen zázvor cítit a začně ho bolet hlava. Zázvor se výborně hodí k drůbeži a jehněčímu, k rybám i mořským plodům. Mletý se přidává do perníčků, mléčné rýže, ovocných salátů a ovocných dezertů. Přidáváme ho ovšem až před dokončením pokrmu, neboť jinak strácí zázvor své aroma.

Co ještě víme o zázvoru:

Že je považovaný zá výbornou léčivou bylinu. Je báječný na bolest, kromě toho působí proti zažívacím potížím a zvracení - odstraňuje nevolnost a upravuje trávení, uvolňuje žaludeční křeče. Pokud je přidán do jídla, zajišťuje lepší vstřebatelnost živin z potravy. Důležité! Při těhotenském zvracení se zázvor nesmí užívat. Zázvor se používá při nachlazení a zánětu horních cest dýchacích - uvolňuje hleny, působí potopudně a antibakteriálně. Při morové epidemii, která vypukla v roku 1994 v Indii, měli zůstat ušetřeni nákazy lidé, kteří žvýkali zázvorové kořeny. Zázvorový čaj a zázvorová lázeň pomáhá při revmatismu a svalových bolestech. Pravidelné zařazování zázvoru do jídelníčku snižuje riziko onemocnění kardiovaskulárního systému.

Podle léčitelů pomáhá zázvor rozpouštět starosti. Zahání neklid myšlení, především tehdy, jedná-li se o myšlenky plné starostí. Zejména vztahují-li se k vlastní budoucnosti, lze zázvor doporučit.

Něco více o rostlině:

Zázvorovník lékařský (Zingiber officinale) je víceletou bylinou pocházející z tropů, má úzké, dlouhé listy a jedno poupě, z nějž se vyvinou jednotlivé žlutočervené květy, oddenek obsahuje éterické oleje a pryskyřice (alpinol, galangol) produkující typickou chuť. Lidově se oddenku říká zázvorový kořen. Známe zázvor černý (oddenky neoloupané) a zázvor bílý (oddenky oloupané); v Japonsku se pak používá růžový zázvor (nakládané oddenky). Pochází z Číny a severní Indie. Dnes se pěstuje v Indonésii, Japonsku, Nigérii, ale i v jižní Americe a Austrálii.

Přidává se do mnoha omáček a polévek, do kari, k dušenému masu a drůbeži, do čatní a nakládaných potravin, rybích a sýrových pokrmů, k dušenému či pečenému ovoci, do dortů, nákypů a sušenek. Používá se při výrobě nápojů, svařených vín a sladkého chleba.

Dodavatel: GASTRO - KOŘENÍ s.r.o., Obránců Míru 351, 503 02 PŘEDMĚŘICE NAD LABEM

Minimální trvanlivost: 9/2025
Země původu: Peru