Jaký je pytlíkovská tymián
Je především dobře mletý, je evropský, je to koření a lék zároveň. Tmyhus vulgaris - zemitě peprná chuť připomíná anýz, mátu a kafr a dodává středomořským jídlům jejich charakteristickou chuť. Tymián se velmi dobře hodí k cibuli, vínu a pivu. Pórek s máslem, bílým vínem a tymiánem dušený v troubě je neuvěřitelně chutný a hodí se téměř ke všemu. Vynikající jsou s tímto středomořským kořením rovněž rajčata, jehněčí, houby a brambory.
Co ještě víme o tymiánu:
Tymián měl už dávno svou funkci jako koření, jako lék i jako aromatická rostlina. Roste ve Středozemí, a to spíše v západní části. Používáme ho maximálně asi tři čajové lžičky na 1kg potravin. Tymián je jedno z důležitých, hodně rozšířených koření, pěstuje se hlavně ve Španělsku, Albánii, Itálii, Francii, Řecku. Tvoří součást polévkového koření "bouquet garni" používaného ve Francii, přidává se při uzení masa, do sýrů, do sekaných mas, ke zvěřině, do salátů, do hrachových a fazolových pokrmů, k nakládání okurek, do omáček, k zelenině, k přípravě ryb, na italskou pizzu, v Německu spolu s bobkovým listem i do kysaného zelí. Na rozdíl od ostatních bylinek vydrží dlouhé vaření.
Tymián obsahuje mimo jiné vápník, železo a mangan. Všechny z výše zmíněných fungují jako antiseptická, antibakteriální činidla. Pomáhá tedy na záněty, specificky je pak užitečný při chorobách horních cest dýchacích, rozpouští hlen a uvolňuje křeče. Jsou mu též připisovány účinky ke snížení tělesné teploty, zklidnění organismu a účinky dezinfekční. Přínáší úlevu při astmatu a bolestech v krku.
O rostlince:
Tymián je malý víceletý stálezelený polokeř, dorůstající výšky až 40cm. Patří do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Listy jsou malé, šedozelené barvy, květy narůžovělé až fialové. Jedná se o druh rodu mateřídouška (Thymus), pocházející ze Středomoří. Je nazývána též mateřídouška dymián. Na rozdíl od našich domácích druhů mateřídoušky má dřevnatějící lodyhy. Zespodu dřevnaté lodyhy jsou hustě obrostlé drobnými čárkovitými listy. Roste na slunných, sušších a lehčích půdách. Existuje mnoho typů tymiánu s rozličnou vůní – citrónovou, pomerančovou – podle složení silice.
Dodavatel: GASTRO - KOŘENÍ s.r.o., Obránců Míru 351, 503 02 PŘEDMĚŘICE NAD LABEM