Jaká je pytlíkovská kurkuma

Pochází z Indie. Je nádherně žlutooranžová – však je to od věků vynikající přírodní barvivo, utěrky od kurkumy se moc snadno nevyperou.... Kurkuma je důležitou součástí karí koření. Jako samostatné koření se hodí k darům moře, rýžovým jídlům, ragů, vaječným pokrmům, pikantním hořčičným omáčkám, můžeme s ní obarvit másla, sýry, pečivo a likéry. Kurkumou se ochucují nudlové pokrmy, omáčky, zelenina a majonézy. A je hlavně moc zdravá a vyplatí se ji často do jídel přidávat nebo si z ní vyrobit léky, recept je uvedený níže. Kurkuma chutná kořenitě, voní podobně jako zázvor, ale její aroma je silnější.

Co všechno se dá o kurkumě říci:

Bylo by to na mnoho stran textu, protože kurkumu intenzivně zkoumají vědci a stále objevují její další léčivé účinky. Má totiž silné účinky proti rakovině, obsahuje látku kurkumin, která velmi účinně bojuje proti rakovinným buňkám, dokonce i proti těm, na něž nezabírá chemoterapie. Při pravidelném požívání je prevencí nejen proti nádorům, ale dále podporuje trávení, působí proti diabetu, obezitě a srdečním nemocem. Kurkuma působí dobře na žlučník a játra, dodává jim energii, kterou játra potřebují aby se zbavila jedů. V zažívacím traktu ničí kurkuma škodlivé bakterie, aniž by škodila přirozené střevní flóře. Podporuje trávení, stimulije dýchání a krevní oběh. Kurkuma snižuje hladinu tuku, potlačuje záněty a podporuje prokrvení. Podle léčitelů pomáhá navíc kurkuma člověku, aby dokázal žít v přítomnosti.

Více o rostlině Curcuma longa:

Jako žluté sušené oddenky (něco mezi zázvorem a naším kosatcem) nebo jako žlutý prášek byla kurkuma známa v Evropě už ve starověku. Rostlina je vytrvalá bylina a z jejích hlízovitých oddenků vyrážejí dlouze řapíkaté listy a až 1,5 m vysoký stonek. Mezi listy vyrůstá hustý klas bledě žlutých kvítků. Z Indie a ze Srí Lanky ji tehdy dováželi arabští obchodníci. Ve středověku byla v Evropě známa pod jménem "indický šafrán". V té době byla používána spíše jako léčivo a barvivo než jako koření. Tato tropická bylina původem z jihovýchodní Asie se pěstuje pro oddenky nazývané také "žlutý zázvor". Kurkuma obsahuje silici s charakteristickou ostrou vůní a jasně žluté barvivo zvané kurkumin. Toto lidskému zdraví neškodné barvivo se používá k barvení potravin, ale mohou se jím barvit i látky, dřevo apod. Pro význačnou kořennou chuť se kurkumy používá jako koření při přípravě různých omáček, přidává se do hořčice, používá se dále k přípravě tekutého koření - vorcesterské omáčky a nejrůznějších druhů koření Karí.

A zde pár posbíraných informací o přínosech kurkumy:

Tato asijská užitková rostlina z čeledi zázvorníkovitých má vynikající protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem. Nejnověji se zjistilo, že významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí. Je to přírodní a velmi účinný mozkový doping.

Kurkuma je velmi silný antioxidant - bojovník proti stárnutí - který by se měl pro zesílení účinku pokud možno kombinovat s pepřem. Antioxidanty kromě jiného tělu pomáhají regenerovat, pokud je přetížené toxiny.

Kurkuma léčí psoarisis, růžovku, akné a jiné zánětlivé kožní onemocnění. Také přispívá k pružnosti pleti a pomáhá podporovat přirozenou ochranu před vniknutím nebezpečných mikrobů.

Kurkuma pomáhá při bolestech v krku, ramenou, bolestech kloubů a poruchách menstruace. Připravujeme lék smícháním kurkumy a tekutého medu, který je následně velmi hustou oranžovou hmotou, dávkujeme podle potřeby.

Kurkuma napomáhá rozpouštět krevní sraženiny, což funguje výborně v prevenci proti mozkové mrtvici. Navíc bylo zjištěno, že látka kurkumin chrání mozkové buňky v každém pokusném zvířeti, které trpí traumatickým poškozením mozku, ať už se jedná o mozkovou mrtvici, Alzheimera, Huntingtonovu chorobu nebo nemoc tzv. šílených krav.

Dodavatel: GASTRO - KOŘENÍ s.r.o., Obránců Míru 351, 503 02 PŘEDMĚŘICE NAD LABEM

Minimální trvanlivost: 10/2024
Země původu: Indie