Hřebíček celý
Krásně voní, podporuje metabolismus, ničí bakterie a zencitlivuje bolavé zuby
Informace o produktuJaký je pytlíkovský hřebíček
Nabízíme kvalitní hřebíček, který je tmavohnědý, se světlejším poupátkem a pokud stisknete nehtem „stopku" objeví se malé množství oleje. Pozor! Hřebíček s tmavě hnědou či dokonce černou hlavičkou je závadný nebo příliš starý. Hřebíček má přirozeně nasládlou chuť, která často přechází do chutě hořké. Ten náš se pěstuje na Madagaskaru.
Co víc o hřebíčku víme
To, že si bez jeho sladké intenzivní ovocně ostré peprné vůně nedokážeme představit kompot, punč, svařené víno ani celé Vánoce. Toto každému známé koření, jsou vlastně sušená nerozvitá květné poupata tropického stromu hřebíčkovce. Stejně jako poupata voní i listy. Jako koření se sklízejí poupata v období, kdy ze zelené barvy přecházejí do červené, v této době mají nejvíc aromatických látek. Hřebíček se používá při speciální úpravě masa, v uzenářství, likérnictví, při nakládání zeleniny a hub, do omáček a kečupů, v menším množství i do vývarů. Mletý se přidává do perníků, koláčků a vánočního pečiva.
Hlavní složkou hřebíčkové silice je fenolická sloučenina eugenol, který má lokálně-anestetické a antiseptické účinky, používá se často v zubním lékařství. Je opravdu hodně účinný na potlačení bolesti zubního zánětu . Hřebíčková silice totiž tlumí citlivost i bolestivost zubního nervu. Pokud máte sklon k bolestivým, citlivým zubům, vyplatí se jej přidávat do jídla. Lze ho využít jako účinnou příměs kloktadel. Doporučuje se tedy jako prevence zubního kazu a rovněž paradentózy. Kromě toho pomáhá na trávení a obecně ulevuje od bolesti kdekoli v těle. Má výrazné desinfekční a místně znecitlivující účinky. Působí mírně dráždivě. Může být obsažen v protirevmatických mastech. Podáván inhalační formou desinfikuje dýchací cesty a léčí průduškové záněty. Podle učení ájurvédy podáván v prášku ovlivňuje povzbudivě činnost srdečního svalu.
Voňavé koření je dobré používat preventivně. Hřebíčkovou tinkturu si můžete doma snadno vyrobit. Pro vlastní výrobu potřebujete 10 g hřebíčku a polovinu tyčinky skořice, vše naložte do 0,5 litru minimálně šedesátiprocentní lihoviny. V uzavřeném stavu odložte na 10 až 14 dnů, následně přeceďte a přelijte do lahvičky s uzávěrem. Tinktura se může přidávat do vody na kloktání či jí přímo potírat zuby i dásně.
Hřebíček v dějinách
Pro svou značnou oblibu sehrál hřebíček významnou roli v dějinách zámořských objevů. Hřebíček se prokazatelně dostal do Středomoří už před naším letopočtem. Během středověku dováželi hřebíček do Evropy především arabští obchodníci. V 16. století už byl v Evropě všeobecně známý a byl cenným obchodním artiklem. Právě zkrácení cesty na Moluky, ostrovy hřebíčku, byl hlavní motiv k velké výpravě Fernaa Magalhãese, který věřil, že cesta západním směrem kolem Země bude kratší než dlouhá plavba kolem Afriky. Očekávání se nepotvrdilo, Magalhães na výpravě zahynul a cestu kolem světa dokončila jediná loď Victoria, která se vrátila plně naložená hřebíčkem a dvojnásobně tak zaplatila celkové náklady, vynaložené na výpravu. V roce 1629 se Nizozemí uchýlilo k radikálnímu kroku - aby si udrželo monopol na obchod s hřebíčkem a muškátem, zlikvidovalo všechny hřebíčkové a muškátové plantáže s výjimkou přísně střeženého moluckého ostrova Ambon. Teprve v r. 1769 se francouzskému guvernérovi ostrova Mauritius podařilo propašovat semena obou rostlin v dutých podrážkách a Francie pak založila vlastní plantáže na ostrově Réunion.
Dodavatel: GASTRO - KOŘENÍ s.r.o., Obránců Míru 351, 503 02 PŘEDMĚŘICE NAD LABEM