Toto zelené základní koření jihoevropských kuchyní dodáváme v nadrolené formě. Ta naše vyrostla v Egyptě. Její šetrné sušení zachovává krásně zelenou barvu i svěží aroma, které je nepostradatelné zejména v italské kuchyni – jako příchuť omáček k těstovinám, k rajčatům, na pizu, k rybám, do karbanátků, do pokrmů se žampiony, do polévek, salátů, při přípravě kuřat, vaječných pokrmů, dušených a rýžových jídel. Má zkrátka široké použití. Například můžeme sušenou bazalkou ochutit různé druhy salátů nebo studené zeleninové nápoje, rajčatovou polévku pomodoro či rizoto, kterému originální chuť dodá sušená bazalka smíchaná s citronovou kůrou, česnekem a máslem.

Co o bazalce ještě víme

Pochází z tropické Asie, kde se její jemné listy sklízí už tisíce let. Do evropské kuchyně přišla až v 16. století z východní Indie a Íránu. Dnes se pěstuje téměř všude, kde je dostatečně teplé podnebí. Většina kultivarů bazalky patří mezi choulostivé letničky. Snadno se vypěstuje ze semen, ale potřebují chráněné slunné místo bohaté na živiny.

Hlavně čerstvá bazalka vyniká nádhernou vůní. Ta je sama o sobě uklidňující a navozující dobrou náladu. Je výborná v kombinaci s česnekem. Používá se při výrobě bylinných octů a olejů. Toto koření se dobře kombinuje nejen s rajčaty, ale i s olivami a kapary.

Ale pozor: Protože při delším zpracování hořkne a ztrácí své aroma, přidáváme ji jak čerstvou nebo i sušenou až v poslední fázi grilování a vaření.

Silice obsažené v bazalce se považují za jedny z nejúčinnějších látek, které blahodárně působí na náš nervový systém. Výtažky bazalky obsažené v éterických olejích pomáhají při stresu, únavě a nervozitě. Má zklidňující vliv na zažívání, působí při nadýmání, využití nachází při onemocnění horních cest dýchacích ve formě čaje.

Něco více o rostlině

Bazalka (Ocimum) je rod rostlin z čeledi hluchavkovitých. Zahrnuje přibližně 60 druhů. Lidé využívají pro různé účely nejméně 7 druhů. Bazalky jsou stálezelené rostliny nebo keře s aromatickou vůní. Většina rostliny je porostlá chloupky. Ve svých listech obsahuje 0,3 až 3 procenta oleje. Získávaný bazalkový olej obsahuje hlavně linalol, estragol a kafr. Olej se získává také ze semen lisovaných za studena.

Bazalka dorůstá výšky 20–60 cm, záleží na druhu. Druhy se zelenými listy jsou obecně vyšší. Listy jsou vejčité, kopinaté, květy má bílé. Daří se jí výhradně v teplých, slunných a chráněných polohách. Bazalka roste především v teplém středomořském podnebí. Rostlina totiž vyžaduje 5 hodin slunečního svitu denně a teploty nad 10 °C. Nesnáší zavodněnou půdu, kde uhnije – tedy ani při pěstování v květináčích ji není dobré příliš zalévat.

Dovozce: GASTRO - KOŘENÍ s.r.o., Obránců Míru 351, 503 02 PŘEDMĚŘICE NAD LABEM

Minimální trvanlivost: 4/2026
Země původu: Egypt