Kuchařské umění obohacené o chuť sušených rajčat vstupuje do vyšší úrovně gastronomických prožitků. Nic už není s rajčetem sušeným tak obyčejné jako dřív... Složení: Rajčata sušená* 88 %, sůl 12%. * produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.
Ale teď něco o rajčeti, rostlině makrobiotiky zavrhované, neb je rostlinou nočního stínu a krom plodů jedovatou. Tedy jedy jsou i v rajčeti – prý – a ničí to ledviny - prý. Toto jsme v Pytlíkově obzvlášť nestudovali, ale jasně víme, že rajčata jíme jen v létě na zahradě utržená a než si kupovat mimo sezónu kdoví jaká geneticky manipulovaná – tomu se ani nedá říct rajčata – raději si ochutíme sem tam nějaké jídlo kvalitními rajčaty sušenými, v plné zralosti trhanými a se všemi látkami výživnými.
Koukněme se na rostlinu! - Rajče jedlé, též lilek rajče (Solanum lycopersicum) je trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka. Prvními pěstiteli byli nejspíše peruánští indiáni. Do Evropy je přivezl až Kryštof Kolumbus, nejprve se však na našem kontinentě pěstovala pouze jako okrasná rostlina. K masovému rozšíření došlo až v 18. století. Původní trvalky, plazivé keříky s drobnými plody dodnes planě rostou v oblasti jižního Mexika.(my je také pěstujeme, jsou nádherné, žel po mrazících zhynou, ale máme semínka, můžeme nabídnout, neb chuť těchto pidirajčátek je v létě zcela dokonalá!!!)
Co umí ...
Rajčata obsahují především vodu (92%). Ale kromě toho skoro všechny vitamíny: A, C, D, F, K a celý soubor skupiny B. Dále spoustu minerálních látek: vápník, draslík, železo, měď, fosfor, kobalt, hořčík, mangan, nikl a podobně. Rovněž mají značné množství kyseliny citrónové, jablečné, a dalších.
Účinkují lehce močopudně, projímavě, antitoxicky. Jsou zásadotvorné. Ve 100g rajčat je pouze 113kJ (27kcal), čili jsou neocenitelné při odtučňovacích kúrách. Doporučují se diabetikům, dále při ledvinových a srdečních chorobách a také při zácpě. Kosmetikové tvrdí, že mají rajčata příznivý vliv na pokožku a omlazují. Zvláště, když jich jíme hodně, ale také když rajčatové plátky používáme například jako pleťovou masku na obličej a výstřih. (ženy, že ano)
Psychiatři doporučují rajčata nervově nemocným, poněvadž tento „plod ze zlata" obsahuje bróm, a má tedy zklidňující účinky. Američanky tvrdí, že jedna sklenice rajčatové šťávy denně chrání takřka před všemi nemocemi, a v zimě zvláště před nachlazením. Rajčata rovněž povzbuzují činnost žlázek v žaludeční sliznici, což je pro většinu osob velmi prospěšné, ale ne zrovna vhodné pro ty, jejichž organismus má přebytek žaludečních šťáv. Podle jedné teorie však špetku cukru přidaná k rajčatům tyto účinky obvykle neutralizuje. Rajčata, zvláště oloupaná, jsou velmi vhodná také pro děti. Rajčatové listy vydají silnou vůni, která odhání hmyz, proto ve venkovských domech leckdy zavěšují u stropu svazeček těchto listů, aby zaháněly komáry, mouchy, moly a dokonce i blechy.
Co se receptů týče - jednoduše zkuste alespoň basmatti rizoto – základní – na másle pražíme cibulku a na drobno krájená sušená rajčata (příliš suchá namočíme předem), přidáme rýži, trochu našeho bujónu zeleninového, vodu a vaříme doměkka třeba ještě s brokolicí. Měkké rizotko s kvalitním sýrem je vskutku lahůdka!
Sušení je nejstarší způsob konzervace, při kterém zůstává zachováno velké množství minerálů a vitaminů. Při sušení dochází k postupnému snižování obsahu vody, tím se zabrání vývoji mikroorganizmů. Rajčata jsou bohatá na betakaroteny, vitamin C, B, lykopeny, chrom, draslík. Mají vysoký podíl vlákniny a neobsahují réměř žádný tuk. Ta naše jsou sušená na slunci a pocházejí z Turecka.
Složení: Rajčata sušená* 85 %, sůl 15 %. Může obsahovat stopy lepku. * produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti do 70 %. Doporučujeme je uzavřít do sklenice, aby nedošlo k jejich přílišnému přesušení a tedy ztvrdnutí.
Legislativní zařazení: Zpracovaná zelenina - sušená.
Dovozce: Country Life, s. r. o., Nenačovice 87, 266 01 Beroun 1
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota 734 kJ / 174 kcal
Tuky: 1,0 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 0,3 g
Sacharidy: 33,7 g
z toho cukry: 22,6 g
Bílkoviny: 12,8 g
Sůl: 12,56 g