Celé zlaté lněné semínko je velmi dekorativní a používá se jako součást i posyp chlebů a pečiva, kterým zároveň dodává příjemnou texturu. Mletá semínka mohou v receptu nahradit vajíčka (místo jednoho vejce použijeme 1 lžíci mletých semínek a 3 lžíce vody) nebo tuk (3 díly mletých semínek místo 1 dílu tuku). Také dodají jídlu lehce oříškovou chuť. Nutričně jsou hodnotnější mletá semínka, které naše tělo dokáže dobře zpracovat. Semínka si doma nameleme například na mlýnku na mák či mouku a raději je po umletí hned spotřebujeme. Namletá semínka vystavená vzduchu a světlu totiž žluknou. Pokud nemůžeme veškerá namletá semínka spotřebovat ihned, tak je přesypeme do tmavé těsnící nádoby a skladujeme v ledničce. Takto skladovaná vydrží mletá lněná semínka až 10 měsíců (Tedy dle provedených studií se složení přítomných tuků příliš nemění, tj. semínka nežluknou. Studie nezkoumaly obsah dalších nutričně hodnotných látek - např. vitaminu E.)

Lněná semínka namočená ve vodě jsou lidovým jemným prostředkem proti zácpě. Při konzumaci lněných semínek je potřeba dbát na dostatečný pitný režim.

POUŽITÍ: Používá se do chleba, jogurtu a jako posyp pečiva, čerstvě namleté do sladkých těst, polévek, zeleninových směsí a marinád na maso.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 2110 kJ / 512 kcal

Tuky 42 g

z toho nasycené mastné kyseliny 3,7 g

Sacharidy 2 g

z toho cukry 2 g

Vláknina 27 g

Bílkoviny 18 g

Sůl 0,05 g

NÁZEV A SKLADOVÁNÍ: Bio zlaté lněné semínko. Skladujte v chladu a suchu.

Dovozce: Bio nebio s.r.o., Průmyslová zóna 103, 267 51 Bavoryně

Minimální trvanlivost: 2/2025
Země původu: Ukrajina