Celé lněné semínko se používá jako dekorace chlebů a pečiva, kterým zároveň dodává příjemnou texturu. Mletá semínka mohou v receptu nahradit vajíčka (místo jednoho vejce použijeme 1 lžíci mletých semínek a 3 lžíce vody) nebo tuk (3 díly mletých semínek místo 1 dílu tuku). Také dodají jídlu lehce oříškovou chuť. Nutričně jsou hodnotnější mletá semínka, které naše tělo dokáže dobře zpracovat. Semínka si doma nameleme například na mlýnku na mák či mouku, ale vždy je raději po umletí ihned spotřebujeme. Namletá semínka totiž velice rychle žluknou - doslova během několika dní. Pokud již skutečně nemůžeme veškerá namletá semínka spotřebovat ihned, tak je uchováváme v ledničce v dobře uzavřeném obalu a rychle spotřebujeme.
Lněná semínka namočená ve vodě jsou jemným lidovým prostředkem proti zácpě.
HMOTNOST: 200 g
POUŽITÍ: Používá se do chleba, jogurtu a jako posyp pečiva, čerstvě namleté do sladkých těst, polévek, zeleninových směsí a marinád na maso.
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota 1942 kJ / 471 kcal
Tuky 30,9 g
z toho nasycené mastné kyseliny 3,0 g
Sacharidy 0,0 g
z toho cukry 0,0 g
Vláknina 38,6 g
Bílkoviny 28,8 g
Sůl 0,15 g
NÁZEV A SKLADOVÁNÍ: Bio lněné semínko. Skladujte v chladu a suchu.
Dodavatel: Bio nebio s.r.o., Průmyslová zóna 103, 267 51 Bavoryně