Složení: Chia semena*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt ekologického zemědělství

Legislativní zařazení: Chia semena.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 1832 kJ/444 kcal

Tuky 31,1 g

z toho nasycené mastné kyseliny 3,8 g

z toho mononenasycené mastné kyseliny 3,1 g

z toho polynenasycené mastné kyseliny 24,2 g (z toho 18,5 g omega-3)

Sacharidy 4,5 g

z toho cukry 0,8 g

Vláknina 31,4 g

Bílkoviny 21,2 g

Sůl 0,03 g

Vápník 631 mg (63 % RHP*)

Železo 7,72 mg (59 % RHP*)

Hořčík 335 mg (94 % RHP*)

Zinek 4,58 mg (48 % RHP*)

Vitamin B1 (thiamin) 0,62 mg (54 % RHP*)

Vitamin B2 (riboflavin) 0,17 mg (14 % RHP*)

Vitamin B3 (niacin) 8,83 mg (59 % RHP*)

*RHP - referenční hodnota příjmu (dříve doporučená denní dávka)

NÁZEV A SKLADOVÁNÍ: Semena chia (Salvia hispanica). Skladujte v suchu. V EU je nutno uvádět: Doporučený denní příjem je nejvýše 15 g.

V posledních letech se v rámci zdravé výživy dostávají do popředí zájmu semínka chia - opravdu vydatný zdroj mnoha proteinů, sacharidů, mastných kyselin, antioxidantů a celého spektra potřebných prvků.

Jedná se o drobná semínka šalvěje hispánské (salvia hispanica), což je rostlina náročná na podmínky a tudíž ji nelze pěstovat všude. I proto jsou tato semínka pocházející z Latinské a Střední Ameriky vysoce ceněná. O semínkách chia toho bylo napsáno již hodně a jejich účinky jsou nepopiratelné. Mimo jiné mají ohromné hydrofilní vlastnosti. Dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x. Díky nim je tělo zevnitř skvěle zavodněné, což má příznivý vliv při jakékoli fyzické zátěži.

U hydrofilních vlastností však pozitiva chia semínek nekončí. Jsou chuťově neutrální, a tak se dají přidávat do rozličných jídel - polévek, salátů, koktejlů, kaší i těst. Svá jídla díky tomu obohatíte o proteiny, kvalitní sacharidy a tuky - zejména Omega-3 mastné kyseliny, které příznivě působí na kardiovaskulární systém. Chia semínka jsou vydatným zdrojem vlákniny, vápníku a antioxidantů. Pokud hledáte přirozený zdroj železa, zinku, fosforu, magnesia a dalších důležitých živin, jsou pro Vás chia semínka jako dělaná.

Hydrofilní vlastnosti chia semínek umožňují vytvořit jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru. Funguje to tak, že gel z chia semínek v lidském žaludku působí přímo jako fyzická bariéra, jež zpomaluje proces trávicích enzymů. Tím napomáhá k prodloužení proměny zkonzumovaných polysacharidů na glukózu a díky tomu nedojde k náhlému zvýšení hladiny krevního cukru a samozřejmě také náhlému snížení krevního cukru. Snížení má za následek vyvolání pocitu hladu. Tady je jejich velký přínos při dietách, neboť při stabilní hladině krevního cukru nedochází k záchvatům žravosti. Chia semínka díky této vlastnosti ocení jak diabetici, osoby na dietním režimu, sportovci, tak kojící a těhotné ženy.

Něco z historie semínek CHIA:
V minulosti patřila semínka chia k hlavním potravinám bájných Aztéků. Tito obyvatelé Ameriky vynikali výbornou fyzickou kondicí a zdravím. Společně s fazolemi, kukuřicí a amarantem patřila chia semínka mezi základní kameny aztéckého jídelníčku. Semínka chia byla důležitá i z jiného hlediska. V době kolem roku 900 př.n.l. se v oblasti dnešního Mexika používala jako platidlo, což jen dokazuje jejich vysokou cenu. Původní obyvatelé Ameriky neměli svůj život lehký. Semínka chia jim pomáhala překonat drsné podmínky a obstát během válečných výprav. Indiáni měli vždy zásobu semínek chia s sebou. Při cestách mezi kaňony a rozbouřenými řekami se jim tento vydatný zdroj energie velmi hodil. Způsob konzumace se v dobách minulých od toho dnešního příliš nelišil. Indiáni jedli semínka chia samotná, v nápojích, mletá na prášek či jako směs s obilninami. Název semínek má původ v aztéckém slově „chian", což znamená „olejnatý".

Semínkům Chia se v jejich domovině říká runners food čili jídlo běžců. Stačí zkonzumovat 2-3 lžíce semínek denně a dodáte tělu hned celou řadu vitamínů a živin.

Všeobecně chia semínka obsahují:

• dvakrát více vlákniny než obilné vločky

• dvakrát více draslíku než banány

• třikrát více selenu než len

• pětkrát více proteinů než červené fazole

• pětkrát více vápníku než mléko

• sedmkrát více omega-3-mastných kyselin než losos, devětkrát více omega-3 než sója, dvojnásobek omega-3 v porovnání s vlašskými ořechy a o 80% více omega-3 než ve lněném semínku

• čtyřikrát více fosforu než mléko

• desetkrát více hořčíku než brokolice

• třikrát více železa než špenát

• třikrát vyšší síla antioxidantů než v borůvkách

Chia semínka mohu mít dvojí barvu a to šedou či bílou. Mezi těmito dvěma odrůdami však nejsou žádné zásadní výživové rozdíly.

Dodavatel: Bio nebio s.r.o., Průmyslová zóna 103, 267 51 Bavoryně

Minimální trvanlivost: 9/2025
Země původu: Paraguay