Složení: SEZAM neloupaný*. Může obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Alergeny: Sezam

Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.

Legislativní zařazení: Olejnaté semeno – sezam.

Výživové údaje na 100 g:

Energetická hodnota 2 397 kJ / 573 kcal

Tuky: 49,7 g

z toho nasycené mastné kyseliny: 7,0 g

Sacharidy: 23,5 g

z toho cukry: 0,3 g

Bílkoviny: 17,7 g

Sůl: 0,03 g

Sezamové semínko je považováno za nejstarší koření na světě. Je výborným zdrojem organického vápníku, fosforu a hořčíku. Napomáhá např. při léčbě nemocí kostí a zlomenin. Ze sezamu se připravuje námi velmi oblíbené koření gomasio.

Souvislosti:
Jde o jednoletou kvetoucí rostlinu z rodu Sesamum. Květy jsou převážně žluté, ale vyskytují se také rostliny sezamu jejichž květy mají modrou nebo fialovou barvu, záleží na druhu sezamu. Rod sezamu totiž obsahuje 38 druhů. Rostlina dosahuje výšky 50 - 100 cm.

Semena sezamu mají různou barvu od bílé až po černou. Sezam původně pochází z oblasti kolem v západní Africe - Eufratu, ale dnes se pěstuje pro komerční využití v teplých oblastech po celém světě, především potom v Indii, Číně, Barmě, Súdánu, Etiopii a Ugandě.

Sezamová semínka je možné pokládat za nejzdravější semínka vůbec. Jejich účinek je velmi všestranný - proto se doporučuje konzumovat sezamové semínko pravidelně. Říká se o něm, že žádná skála před ním nezůstane celá. V tomto maličkém, dvoumilimetrovém semínku, které je nejstarším kořením na světě, se ukrývá velká léčivá síla. Obyvatelé východu již po staletí znají jeho léčivé schopnosti. Z pohledu čínské medicíny má vztah k ledvinám, játrům, slezině-slinivce a plicím. U nás jeho konzumace není zatím bohužel moc velká, převážně se s ním zdobí pečivo a začíná se používat i sezamový olej. Rozemletím semínek vzniklé máslo tachiny, které se používá do krémů, koktejlů i slaných jídel. Výhodnější je konzumovat přírodní - neloupaný sezam, protože obsah minerálů a vitaminů se snižuje odstraněním povrchové slupky semínka.

Příprava koření GOMASIO:

GOMA = znamená sezamová semena, SHIO = znamená sůl. Z toho vyplývá, že se gomasio připravuje ze sezamových semen a soli, někdy se používá také semínko lněné.

Gomasio podporuje trávení, vstřebávání živin ze stravy ve střevech, posiluje a zlepšuje kvalitu krve. Posiluje nervový systém, odstraňuje únavu, pomáhá mírnit bolesti (např. zubů a hlavy). Pomáhá při těhotenské nevolnosti a při pocitu na zvracení. Je vhodné při osteoporóze a při nedostatku vápníku.

Poměry jednotlivých složek se řídí podle toho, za jakým účelem bude gomasio používáno.

Jaký poměr mezi semínkem a solí zvolit?

- Gomasio jako ochucovadlo se připravuje v proměnlivém poměru. Obvykle od 14:1 až 22:1 (semena k soli). Poměr se stanoví podle ročního období (v zimě může být slanější) a jin nebo jang kondice strávníka. Pro zdravé a dospělé strávníky se používá poměr 18 dílů semínka : 1 dílu soli.

Pro děti a starší osoby se používají poměry od 19:1 až 22:1.

- Gomasio pro léčebné účely se v některých případech připravuje v poměru až 8:1, tedy s větším množstvím soli.

Jak se gomasio připravuje:

Příprava vypadá složitě, ale při troše vůle a trpělivosti se to rychle naučíte. Aby gomasio bylo jako lék, má být připraveno pečlivě a přesně.

1. krok: Semínka pečlivě propláchneme protože někdy obsahují malé kamínky, které je nutno vytřídit. Pak je opražte na předehřáté pánvi, na malém nebo středním plameni. Musíte je stále dřevěnou vařečkou míchat a čas od času pánví zatřepat. Když semena začínají praskat, zkuste jedno semeno zmáčknout mezi palcem a čtvrtým prstem. Jestliže lehce praskne a rozmázne se, je opražení dostatečné. Pak semena vysypte z pánve a nechte je ochladit.

2. krok: Pražte mořskou sůl po několik minut na pánvi na středním plameni. Stále míchejte. Sůl pražte tak dlouho, až se vytratí silný pach. Během pražení se ztratí vlhkost soli, vypaří se. Po opražení je možné velice snadno sůl rozdrtit na prášek, takže olej ze semen obalí každou částečku soli.

3. krok: Rozdrťte sůl ve třecí misce suribachi až je velmi jemná. Pak přidejte semeno v žádaném množství. Obě součásti pomalu společně třete. Celé umění výroby gomasia spočívá právě v tomto třecím pochodu. Je obtížné připravit gomasio bez použití třecí misky suribachi. V běžné třecí misce to jde – ale dost obtížně. Suribachi lze koupit v obchodech se zdravou výživou. Pokud si seženete suribachi (stojí kolem 400 Kč a dá se v kuchyni použít nejen na gomasio) není jeho příprava nic těžkého. Gomasio je velmi chutné a tato námaha jistě stojí za to. Jako náhradu za suribachi můžeme použit mlýnek na mák.

4. krok: Pokračujeme tím, že semínky a sůl společně třeme krouživým pohybem bez použití zvýšené síly či tlaku (rozetřeme asi 80% semínek). Při tření musí být obě součásti teplé aby olej ze semen obalil každou částečku soli a gomasio nemělo slanou chuť.

Hotové gomasio uložené v uzavřené sklenici musí být skladováno maximálně 14 dnů v lednici, jinak žlukne!

Sůl je v gomasiu vhodně navázána na sezamový olej a neškodí tolik organismu. Obsahuje velké množství vápníku, železa a vitamínů skupiny B. Slouží ke kořenění obilovin, zeleniny, rýže nebo jej můžete přidat kamkoliv dle fantazie.

Jako lék se může pojídat samotné po lžičkách.

Smysl přípravy gomasia:

Spočívá v tom, že se tělu umožňuje absorbce malých množství soli, bez vyvolání nadměrné žízně. V tomto přípravku jsou všechna zrníčka soli obalena jemnou vrstvou oleje. Proto správné gomasio nemá slanou chuť.

Působení gomasia:.

• V krvi neutralizuje kyseliny a tím mírní únavu.

• Vyživuje a posiluje nervový systém, zvláště nervový systém autonomní.

• Gomasio vytváří dle východní medicíny stabilní a správný poměr jinových a jangových prvků v těle a tím posiluje přirozenou imunitu.

• Denní konzumace gomasia posiluje organismus a pomáhá předcházet nemocem.

• Léčebně se používá zvláště silné gomasio a to při bolestech hlavy, nevolnosti, zvracení (zvláště vhodné v těhotenství), při poruchách rovnováhy, menstruačních bolestech nebo bolestech zubů, při silné osteoporóze.V těchto případech můžete jíst gomasio samotné, nebo si ho dát do čaje.

Příprava gomasia vypadá velmi složitě, ale ve skutečnosti tomu tak není.

TAHINI – DALŠÍ POCHOUTKA ZE SEZAMU

Je máslo – nebo-li pasta připravená z rozdrcených sezamových semínek. Je tradiční součástí středozemní pomazánky - hummusu. Tahini je také možno zařadit do jídelníčku jako náhradu másla. Toto máslo obsahuje řadu vitamínu skupiny B, důležité minerály jako jsou draslík, vápník, hořčík, železo a zinek a stopové prvky. Je doporučováno při osteoporóze, onemocněních kůže, sliznic, nehtů a vlasů, ke zvýšení imunity a zlepšení látkové výměny. Mažeme jej na chléb, topinky, přidáváme do pomazánek, polévek, prostě kamkoliv dle fantazie.

Dodavatel: Country Life, s. r. o., Nenačovice 87, 266 01 Beroun 1

Minimální trvanlivost: 4/2025
Země původu: Uganda