Ono, kdoví, jak to s tou popelkou bylo....

Protože lískové oříšky dodávají tělu velké množství energie, jsou vhodné jako součást na svačiny turistů nebo cyklistů. Je vhodné je kombinovat s rozinkami, sušenými fíky nebo datlemi, jenž je doplní potřebnými sacharidy.

Dodáváme je v pevných papírových pytlících do 200g, do 500g, do 1kg, do 2kg, do 3kg i větších.

Lískové oříšky jsou lehčeji stravitelné než mandle nebo vlašské ořechy. Poskytují tolik energie, že pouhých 50g doplní výdaj za hodinu tělesné aktivity.

Konzumace lískových oříšků se doporučuje zejména při těchto problémech:

Ledvinové kameny – pravidelná konzumace lískových oříšků, nejlépe každé ráno má pozitivní vliv na prevenci ledvinových kamenů a na průběh a výsledek jejich léčení. Zejména jedná-li se o kameny urátové.

Cukrovka – protože obsahují jen minimální množství sacharidů, a zároveň jsou dobrým zdrojem energie, jsou výborným doplňkem ve stravě diabetiků.

Zvýšená spotřeba energie - jsou velmi vhodné jako posilující prostředek pro studenty a sportovce (spolu s medem) pro lidi oslabené nemocí a pro těhotné ženy.

Jsou prospěšné při nervovém a fyzickém vyčerpání, pro zlepšení paměti a k uklidnění. Prospívají mimo jiné při neurózách.

Listy z lískového keře - používají se také k léčebným účelům – při křečových žilách a hemeroidech se aplikuje nálev z listů na postižená místa. Používají se také jako součást čajů s močopudným účinkem a zklidňují křeče hladkého svalstva.

Více o kouzelném lískovém keři:
Je známo asi dvacet druhů dřeviny zvané líska (Corylus), ale chutné oříšky dává jen líska obecná. Líska obecná Corylus avellana je 2 – 4 metry vysoký keř. Vyskytuje se u nás planě, ale pěstují se i některé šlechtěné velkoplodé odrůdy. Volně v přírodě ji nalezneme v celém mírném pásmu Evropy. Lískové větévky v minulosti sloužily k výrobě čarodějnických hůlek a dostaly se i do české historie díky Přemyslu Oráči. Lískový keř se stal symbolem zakopaných pokladů, lásky a plodnosti. Lískové oříšky tak bývaly často součástí svatebních obřadů. Doporučují se lidem těžce fyzicky a duševně pracujícím, studentům a dětem.

Co oříšek obsahuje:
Lískové ořechy obsahují hodně vitamínu B3, B6, kyseliny listové a hlavně vitamín E 23,9 mg, hořčík 285 mg, fosfor 312 mg, fosfor 312 mg na 100g. Mají také vyšší obsah kyseliny listové. Obsahují až 62% tuků a 13% bílkovin a nemají téměř žádné sacharidy.

Jak lískové oříšky upravovat v kuchyni:
Lískové oříšky se používají v nejrůznějších formách – syrové nebo upražené, namleté nebo nasekané - do obilných kaší, krémů, zmrzlin, do zeleninových i ovocných salátů, müsli. Připravuje se z nich výborné ořechové mléko, ořechové máslo, ořechová pasta. Jsou vhodné nastrouhané do těsta moučníků nebo jako náplň do koláčů.

Oříškové mléko:
50g opražených a oloupaných lískových ořechů, 3 pl dobře uvařené rýže, 1 pl sladěnky, 1/2 člž sladkého misa, nebo špetka mořské soli, 2 hr vody. Všechny ingredience mixujeme 10 minut.

Letní salát:
4 rajčata, okurka, ledový salát, citrónová šťáva, sůl, 50 g nasekaných lískových ořechů.

Složení: LÍSKOVÉ OŘECHY. Může obsahovat stopy lepku.

Alergeny: Skořápkové plody

Skladování: Nevystavujte přímým slunečním paprskům. Skladujte při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.

Legislativní zařazení: Suché skořápkové plody – lískové ořechy.

Výživové údaje na 100 g:

Energetická hodnota 2 767 kJ / 661 kcal

Tuky: 61,6 g

z toho nasycené mastné kyseliny: 4,5 g

Sacharidy: 10,5 g

z toho cukry: 6,3 g

Vláknina: 8,2 g

Bílkoviny: 12,0 g

Sůl: 0,02 g

Dodavatel: Diana Company, spol. s r.o. "Svět Oříšků", Rumunská 8, 120 00 Praha 2

Minimální trvanlivost: 9/2024
Země původu: Turecko