Jádro ořechů připomíná mozek a to má i skutečnou podstatu, protože skutečně vlašské ořechy dobře působí na mozek a na paměť. Studenti, duševně pracující a ti, kdo trpí podrážděností, depresí, stresem či nervovým vyčerpáním, by proto měli jíst hrst ořechů denně, nejlépe ke snídani. Jsou prospěšné i pro srdce a jsou především protizánětlivé. Vlašské ořechy jsou doslova nabité cennými látkami.

Co umí a co léčí:
Vědecké studie říkají, že pravidelná konzumace několika ořechů po větším jídle pomáhá tělu vyrovnat se s negativním působením zkonzumovaných tuků. Doporučuje se sníst denně téměř 30 gramů ořechů, protože obsahují látky, které zabraňují kornatění tepen a přispívají k udržení jejich pružnosti. Ořechy jsou v tomto směru údajně tělu prospěšnější než olivový olej.

Konkrétně obsahují: Vitamíny B1,B2,B3,B5,B6,E, biotin, vápník, měď, jod, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, selen, zinek, vláknina, bílkoviny, mononenasycené tuky, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny.

Velmi ceněný je právě obsah omega 3-mastných kyselin, které podporují zdravý cévní systém tím, že snižují srážlivost krve, zlepšují prokrvení v cévách a snižují krevní tlak. Arginin pak jako aminokyselina udržuje cévy hladké a pružné. Vlašské ořechy obsahují i mnoho dalších zatím neidentifikovaných látek, které ve vzájemné symbióze pozitivně působí na naše zdraví.

Ořechy působí na nervy a mozek. Zlepšují soustředění, paměť a dokonce snižují riziko vzniku Alzheimrovy nemoci. Obsažený hořčík zlepšuje zubní sklovinu, obecně působí pozitivně proti migréně, zlepšuje srdeční činnost a snižuje cholesterol.

Vlašáky jsou ale i dost energeticky náročné, 7 ořechů obsahuje zhruba 185 Kcal, což spálíme asi 40 minutami chůze. A tak tedy platí, že ve střídmosti je krása. Ovšem jíst bychom je měli pravidelně. Pozitivní vliv na zdraví má už pouhá konzumace jednou za měsíc. Někteří vědci jsou dokonce přesvědčeni, že vlašské ořechy umí snížit riziko infarktu až o 50%. Je-li toto číslo správné, nevíme. Zcela prokazatelně ale ořechy snižují riziko cukrovky, ischemické choroby srdeční a rakoviny. V ořechu je velmi silná koncentrace zdraví prospěšných látek a není divu. Příroda v něm ukryla bílkoviny, kalorie i živiny potřebné pro růst nového stromu.

Složení: VLAŠSKÉ OŘECHY*. Může obsahovat stopy lepku a ostatních skořápkových plodů. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Alergeny: Skořápkové plody

Skladování: Nevystavujte přímým slunečním paprskům. Skladujte při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.

Legislativní zařazení: Suché skořápkové plody – vlašské ořechy.

Výživové údaje na 100 g:

Energetická hodnota 2 721 kJ / 650 kcal

Tuky: 60,0 g

z toho nasycené mastné kyseliny: 6,0 g

Sacharidy: 14,6 g

z toho cukry: 2,61 g

Bílkoviny: 15,0 g

Sůl: 0,01 g

Dodavatel: Diana Company, spol. s r.o. "Svět Oříšků", Rumunská 8, 120 00 Praha 2

Minimální trvanlivost: 2/2025
Země původu: Ukrajina