Drobnější fíky natural mají hruškovitý tvar a jsou vhodné jak pro přímou spotřebu, tak pro pečení a vaření. Stejně jako ostatní bio sušené ovoce, ani bio fíky nejsou sířeny či jinak chemicky ošetřovány.

Fíky pravděpodobně pocházejí ze západní Asie, odkud byly rozšířeny do středomořské oblasti. Zbytky fíků byly nalezeny ve vykopávkách z doby minimálně 5000 let před Kristem. Zdravotní účinky fíků znali již naši dávní předkové. Římský historik Pliny napsal: "Fíky posilují. Je to nejlepší pokrm pro ty, kteří jsou oslabeni dlouhou nemocí a zotavují se. Zvyšují sílu mladých a zlepšují zdraví starých, kteří pak vypadají mladší a mají méně vrásek."

POUŽITÍ: Tyto fíky jsou výborné na přímou konzumaci, hodí se však i na přípravu desertů a k oslazení kaší a müsli směsí. Chcete-li fíky nakrájet, usnadníte si práci tím, že je nejprve vychladíte v ledničce.

VÝŽIVOVÉ INFORMACE: Sušené fíky jsou dobrým zdrojem vlkákniny a minerálních látek, zejména vápníku, hořčíku, železa a draslíku. Obsahují také malé množství vitaminů skupiny B, vitaminy A a C a esenciální mastné kyseliny. Přítomná měď usnadňuje přijímání železa organismem. 100 g obsahuje v průměru 55 g cukrů, většinou glukózy a fruktózy a minimální množství sacharózy. Fíky obsahují ficin, což je enzym štěpící bílkoviny, podobně jako papain v papáji nebo bromelin v ananasu. Díky vysokému obsahu vlákniny (nerozpustný lignin) a ficinu, usnadňují a urychlují fíky trávení a vyměšování.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 1148 kJ / 272 kcal

Tuky 1,3 g

z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g

Sacharidy 55,1 g

z toho cukry 55,1 g

Vláknina 12,9 g

Bílkoviny 3,5 g

Sůl 0,1 g

Vápník 162 mg (20 % DDD)

Železo 2 mg (14 % DDD)

Hořčík 68 mg (23 % DDD)

NÁZEV A SKLADOVÁNÍ: Bio sušené fíky - sušené ovoce jednodruhové. Skladujte v chladu a suchu.

Dodavatel: Bio nebio s.r.o., Průmyslová zóna 103, 267 51 Bavoryně

Minimální trvanlivost: 12/2024
Země původu: Turecko