Díky pektinu a látce, která urychluje pohyby střev, mají švestky projímavý účinek. Na rozdíl od nerozpustné vlákniny v otrubách, rozpustná vláknina švestek zklidňuje a chrání střevní stěny.

Vláknina v sušených švestkách snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pravidelná konzumace švestek je – vzhledem k obsahu vlákniny – vhodná i jako prevence karcinomu tlustého střeva. Švestky jsou mírně diuretické, pročišťují a detoxikují. Díky extrémně nízkému obsahu proteinů, tuků a sodíku jsou vhodné při arterioskleróze, vysoké hladině kyseliny močové, dně, degenerativních onemocněních kloubů (revmatu a artróze) a nemocech jater (chronické hepatitidě, cirhóze atd.). Při všech těchto diagnózách se doporučuje ráno sníst několik (6 až 12) sušených švestek. U sušeného bioovoce dochází k tzv. cukernatění, které se projevuje bílými skvrnkami na ovoci. Tento stav nesnižuje kvalitu výrobku, ale naopak je viditelnou zárukou, že Bioovoce nebylo ošetřeno žádným chemickým prostředkem, který by zabraňoval cukernatění.

Návod k přípravě: Sušené švestky se mohou přes noc namočit do vody. Ze sušených švestek se dají připravit různá chutná jídla, kompoty a džemy. I ty mají příznivé účinky na střeva a na celou trávicí soustavu.

Složení: Švestky sušené*. Můžou obsahovat stopy lepku. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Skladování: Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.Doporučujeme je uzavřít do sklenice, aby nedošlo k jejich přílišnému přesušení a tedy ztvrdnutí.

Dodavatel: Bio nebio s.r.o., Průmyslová zóna 103, 267 51 Bavoryně

Legislativní zařazení: Zpracované ovoce – sušené ovoce jednodruhové.

Výživové údaje na 100 g:

Energetická hodnota 1 186 kJ / 280 kcal

Tuky: 0,1 g

z toho nasycené mastné kyseliny: 0,0 g

Sacharidy: 63,0 g

z toho cukry: 40,0 g

Bílkoviny: 2,5 g

Sůl: 0,0 g

Minimální trvanlivost: 1/2025
Země původu: Bulharsko