Říká se, že nejlepší způsob, jak jíst oves a získat z něj všechny živiny, je právě v podobě vloček.
Ovesné vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek. Po vyčištění hrubého zrna se obilná zrna na několik hodin vystaví nejprve vlhku, poté suchému teplu v sušárně. Při tomto ošetření vzniká typické ořechové aróma budoucích vloček. Teplem se rovněž inaktivují látky štěpící tuky (enzymy), které by jinak při skladování působily nepříjemnou žluklou, hořkou pachuť. Pluchy se při sušení uvolní a lze je snadno oddělit v bubnovém nebo odstředivém loupači (dříve se odíraly mezi mlýnskými kameny). Po usušení se ovesná zrna třídí dle velikosti. K výrobě ovesných vloček se ovesná jádra spaří a na mačkací stolici se rozlisují naplocho pomocí rotujících kovových válců. Při výrobě drobných vloček se jádra před válcováním nařežou na kousky (ovesnou krupici).

Co umí a čemu prospívá vločka ovesná:
S ovesnými vločkami je dobré začít hned po ránu, třeba ve formě ovesné kaše nebo müsli. Jsou bohaté na vápník, draslík, hořčík, vitamín E, B vitamíny, vlákninu a další živiny, které dokážou bojovat se stresem a únavou. Pravidelná konzumace potravin se zvýšeným obsahem draslíku, jako jsou právě ovesné vločky, pomáhá proti momentální i chronické únavě.

Oves však nefunguje jen jako spolehlivý dobíječ energie, ale pomáhá také soustředění, zvyšuje pozornost, má mírné antidepresivní účinky a celkově působí příznivě na nervovou soustavu a také tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy.

Díky nízkému glykemickému indexu se energie uvolňuje postupně, jak se sacharidy dostávají do krevního oběhu. Jídla s obsahem ovesných vloček jsou zvláště vhodná pro sportovce a osoby s náročným zaměstnáním. Kromě toho oves upravuje zažívání a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Klíček je část zrna, která je nejbohatší na živiny a aktivní látky, a to zejména na proteiny, dále na vitaminy (B1, B2, B6, niacin a kyselinu listovou, vitamin E), minerály (mj. hořčík) a stopové prvky. Nejvíce zastoupenou živinou v ovsu jsou sacharidy, které se díky struktuře zrna lehce asimilují a pomalu vstřebávají. Oves tak dokáže tělu poskytnout zásobu energie na několik hodin. V ovsu se nachází v malém množství i fruktóza. Její předností je, že k vniknutí do buněk nepotřebuje inzulín – proto se oves doporučuje diabetikům.

Naše nejoblíbenější kaše vtipně jednoduchá:

Vodu smícháme s vločkami a necháme projít varem asi minutu, do vzniklé raději řidší kaše vmícháme čerstvá nastrouhaná jablíčka, naservírujeme a polijeme javorovým sirupem.

Složení: Vločky OVESNÉ.

Alergeny: Lepek

Skladování: Při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti do 65 %. Nevystavujte přímým slunečním paprskům.

Legislativní zařazení: Mlýnský obilný výrobek – vločky.

Dovozce: Country Life, s. r. o., Nenačovice 87, 266 01 Beroun 1

Výživové údaje na 100 g:

Energetická hodnota 1 557 kJ / 370 kcal

Tuky: 8,4 g

z toho nasycené mastné kyseliny: 1,3 g

Sacharidy: 56,1,0 g

z toho cukry: 1,0 g

Vláknina: 9,1 g

Bílkoviny: 12,1 g

Sůl: 0 g

Minimální trvanlivost: 2/2025
Země původu: Velká Británie