Složení: Cizrna* (hrách římský). Může obsahovat stopy lepku, sóji. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Legislativní zařazení: Luštěniny – cizrna.

Dovozce: Country Life, s. r. o., Nenačovice 87, 266 01 Beroun 1

Výživové údaje na 100 g:

Energetická hodnota 1 297 kJ / 310 kcal

Tuky: 5,9 g

z toho nasycené mastné kyseliny: 1,1 g

Sacharidy: 44,3 g

z toho cukry: 2,3 g

Bílkoviny: 18,5 g

Sůl: 0,01 g

Souvislosti:
CIZRNA BERANÍ neboli ŘÍMSKÝ HRÁCH. Ať už si vyberete jeden či druhý název, při zažívání budete zažívat stejné zážitky. I potom.

Cizrna má jemně oříškovou chuť a poskytuje mnoho možností pro potravinářské využití. Z hlediska nutričních vlastností patří cizrna mezi nejkvalitnější luskoviny vhodné pro lidskou výživu. Je nepostradatelnou složkou stravy vegetariánů a doporučuje se zvláště pro děti a těhotné ženy.

Co má cizrna uvnitř:
Kvalita semen je daná vysokým obsahem cukrů, bílkovin a vlákniny. V sacharidech je nejvíce zastoupen škrob (cca 47%) a rozpustné cukry 5-9%. Cizrna má 15-30% bílkovin. Z hlediska aminokyselinového složení je cizrna dobrým zdrojem lysinu (cca 7%), nízké hodnoty vykazují sirné aminokyseliny (metionin a cystin). Tuk tvoří 6-7% a z mastných kyselin je významný zejména vysoký podíl kyseliny linolové. Množství vlákniny se pohybuje mezi 5-19%. Cizrna je bohatým zdrojem vápníku, manganu, železa a vitaminu E a B15 (kyseliny pangamové). Stejně jako ostatní luštěniny obsahují i semena cizrny antinutriční látky nepříznivě ovlivňující stravitelnost. Jejich účinky je možné eliminovat namáčením, klíčením a tepelným zpracováním semen.

Něco k úpravě:
Prvním krokem při kuchyňské úpravě cizrny je namáčení nebo až naklíčení. Namáčením se urychluje vaření a zlepšuje stravitelnost. Kromě vaření se používají další způsoby úpravy cizrny - fermentování, paření, smažení či pražení semen. Jedním z nejznámějších pokrmů z cizrny je španělská cizrnová polévka. Ve středomoří se s oblibou konzumuje kaše připravovaná z uvařených semen. Pro děti je pochoutkou pražená cizrna obalovaná cukrem nebo osolená. Cizrnová mouka se přidává do nejrůznějších pekařských produktů. Samostatně nebo jako chutná zeleninová příloha se konzumují také vařená nebo nevařená zelená semena. Mladé rostlinky cizrny se používají k přípravě salátů. Na jižní Moravě a Slovensku se konzumovala jako příloha a často se z ní připravovaly různé zeleninové polévky, kterým dodávala výbornou "kuřecí" chuť. Cizrna má i svou kávovinovou historii. Pražená byla známá jako "Café de France" od 18. Století, zejména v okolí Dijonu. Na Balkáně bylo téměř tradicí, že pravou zrnkovou kávu připravovali s přidáním malého množství pražené a umleté cizrny, což nápoji udržovalo žádoucí pěnu.

Hummus

Jedná se o tradiční jídlo východu, připravuje se v mnoha variantách. Základem je cizrna, citrónová šťáva a další koření.

1 hr cizrny, bobkový list, 5hr vody, 1člž sušeného bujónu, šťáva z jednoho citrónu, 3-6 stroužků česneku, 0,5člž koriandru, 0,5 čaj. lž kukuminu (římský kmín), svazek zelené petržele, sůl, 1pl tachini.

Cizrnu namočíme přes noc do vody, ráno vodu slijeme. Přidáme čerstvou vodu, bobkový list, sušený bujón, a vaříme v tlakovém hrnci 1,5 hodiny. Vývar slijeme do hrnku a cizrnu dáme do mixéru. Přidáme citrónovou šťávu, zelenou nať petržele, koření a sůl. Mixujeme do hladka, podle potřeby přidáme trochu vývaru nebo sezamového oleje a tahini.

FALAFEL

Z hummusu snadno uděláme falafel. Hummus zahustíme ovesnými vločkami a necháme v lednici odležet. Potom z hmoty tvarujeme kuličky, které smažíme na oleji. Podáváme s tahini (sezamové máslo), nastrouhanou ředkví a rajskou šťávou. 

Minimální trvanlivost: 3/2025
Země původu: Itálie