Z nutričního a dietetického hlediska patří oves bezpluchý mezi nejvíce ceněné obiloviny. Má vysokou energetickou hodnotu, v historii byly pokrmy z ovsa často podávány před velkými fyzickými výkony (např. vojákům před bojem). Ovesné zrno má po uvaření jemnou chuť a lehce se lepí. Může nahradit např. rýži v příloze či jiných klasických "rýžových" pokrmech. Je vhodný pro přípravu kaší, salátů, pomazánek, ale také k zapékání.

Víte, že oves se do Evropy dostal jako plevel mezi ječmenem a pšenicí? Původ pluchatého ovsa setého sahá do oblasti Malé Asie a bezpluchý oves vznikl spontánní mutací v Číně a Mongolsku. Jedná se o nejmladší kulturní obilninu. V Rusku ze z Ovsa připravuje výživný byť alkoholický kvas – musíme sehnat recept.

Úprava je fajn jen tak:
Oves [množství podle počtu strávníků; hrst vyjde asi pro dva, pokud jsme skromní, i pro víc] můžeme přes noc namočit do vody, ale není to nutné – jen vaření bude poněkud delší. Po propláchnutí vsypeme oves do studené vody [vody o HODNĚ více než ovsa] se lžící UMEocta a vaříme. Po uvaření slijeme či scedíme vodu. A podáváme. Je možné oves všelijak ochucovat, ovšem zajímavý je takový, jaký je.

Složení: OVES bezpluchý*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Alergeny: Lepek

Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Legislativní zařazení: Obilný mlýnský výrobek - obilovina pro přímou spotřebu.

Výrobce/dovozce: PRO-BIO, obchodní společnost s r.o., Lipová 40, 788 32 Staré Město, okr. Šumperk

Výživové údaje na 100 g:

Energetická hodnota 1 519 kJ / 361 kcal

Tuky: 7,1 g

z toho nasycené mastné kyseliny: 1,2 g

Sacharidy: 56 g

z toho cukry: 1,5 g

Vláknina: 11 g

Bílkoviny: 13 g

Sůl: 0,01 g

Minimální trvanlivost: 3/2025
Země původu: Česká republika