Návod k přípravě:
Správný bulgur má po uvaření sladkou chuť a je korálkově lesklý. Hodí se k přípravě kaší, příloh a jako základ zeleninových jídel, používá se i jako součást salátů místo rýže. Může se vařit samotný nebo s dalšími obilovinami. Výhodou je, že na jeho uvaření stačí 15-20 minut.

Souvislosti:
Bulgur je předvařená a nalámaná forma celozrnné pšenice. Za tímto účelem je pšenice na výrobní lince vyprána, usušená, rozdrcená na menší částice a následně rozdělená na sítech podle velikosti částic na jednotlivé frakce. Výsledné frakce vykazují při kuchařském využití v závislosti na velikosti i rozdílné a vlastnosti i texturu pokrmu. Každopádně je výsledkem této úpravy výživný a z hlediska použití všestranný pšeničný produkt, s příjemnou oříškovou chutí a dlouhou skladovací dobou.

Na rozdíl od jednoduše drcené pšenice (šrotu), je bulgur již předvařený, což usnadňuje jeho kuchyňské využívání, neboť vyžaduje buď minimální, nebo vůbec žádnou tepelnou úpravu. Často stačí pouhé nabobtnání ve vodě a pak může být ihned smíchám s dalšími surovinami na pokrmy nevyžadující další tepelné zpracování.

Je vhodný do stejných receptů, kde je pro nás obvyklá rýže nebo kus-kus. Nejznámnějším je jeho uplatnění v libanonském salátu "tabouli". Dále je vhodný do zeleninových nebo masových jídel (pilafů, falafel, kibbeh), v české kuchyni jej lze přidávat do nádivek, karbanátků, polévek, pekařských výrobků, dušenin a jako přílohu k masům aj. Představuje ideální surovinu pro vegetariánské pokrmy, je lehce stravitelný a má příznivé nutriční složení (vysoký obsah vlákniny, vitamínů, minerálů a nízký obsah tuku).

Podívejme se na některé základní recepty:
Tabouli - libanonský salát # 1

Ingredience: 500 g petrželky (aspoň 2 svazečky, jemně nasekat), 8 rajčat, 1 cibule, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce šťávy z citrónu, 5 lžic drcené pšenice bulguru, sůl, pepř, 1 lžička suché nebo zelené máty.

Postup přípravy: Nakrájíme na drobné kousky petrželku a dáme do mísy.Pak přidáme na malé kostičky nakrájená rajčata, cibuli, drcenou pšenici a osolíme. Přidáme chilli koření, mátu, citrónovou šťávu podle chuti a olivový olej. Vše dobře, ale zlehka, promícháme. Servírujeme nakladené na talíř s hlávkovým salátem, ozdobené měsíčky a na drobnými kostičkami rajčat.

Tabouli - libanonský salát # 2

Ingredience: 125 gr hrubě mleté tvrdé pšenice bulguru, 600 ml vroucí vody, 1 stroužek česneku, rozetřený se solí, 1 lžíce nasekané máty, 1 lžíce nasekané petrželky, 8 černých oliv, bez pecek a rozpůlené, 1 - 2 lžíce citrónové šťávy, 1 červená paprika bez semínek (rozpůlená), 2 lžíce olivového oleje, kůra z poloviny limetky (citrónu), 1 lžíce limetkové šťávy, 3 - 4 jarní cibulky (tence nakrájené), 40 g velkých solených arašídů nebo kešu oříšků, 60 - 90 g tvrdého sýra (gruyére), sůl a pepř, snítky máta na ozdobení, Příloha: teplý arabský chléb.

Postup přípravy: Hrubě drcenou pšenici obilí (burgur) nasypeme do misky a zalijeme vroucí vodou sahající asi tak 2,5 cm nad povrch. Necháme bobtnat jednu hodinu, až se voda téměř vstřebá. Zatím opečeme na grilu (nebo na hořáku) a pak oloupáme papriky a nakrájíme je na úzké proužky. V misce šleháme olej s česnekem, kůrou a šťávou z citrónu, až se hmota propojí. Přidáme 4,5 lžičky této směsi k proužkům oloupané papriky a zamícháme. Pšenici scedíme, okapeme, vložíme do misky, přidáme nasekané bylinky, cibulky, olivy, arašidy nebo kešu oříšky a také promícháme. Do zbylé zálivky přidáme citrónovou šťávu a zlehka zamícháme do směsi se pšenicí. Salát naklademe na dva talíře, kam položíme také sýr nakrájený na tenké proužky a smíchaný s paprikami. Lžíci této směsi dáme na stranu talíře k pšeničnému salátu a ozdobíme vše lístky máty.

Bulgur se zeleninou

Ingredience: 150 g špaldového bulguru, 400 ml vody (bujónu), 2-3 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (zelená cibulová nať), 12-bylinná kořenící směs (bioprodukt) nebo vegeta, 100 g na nudličky nakrájené kapusty, 1 nastrouhaná mrkev, 100 g zeleného hrášku, 100 g kukuřice (mražené, nebo v plechovce), pepř.

Postup přípravy: Na širokou pánev dáme olej, zpěníme 1 cibuli, přidáme bulgur, vodu a koření, sůl. Za občasného míchání vaříme přikryté cca 10-15 minut, přidáme petrželku, bazalku a necháme trochu vychladit. Na oleji osmahneme další cibuli, přidáme kapustu a chvíli podusíme. Trochu podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme hrášek a kukuřici, dobře promícháme a spojíme s bulgurem. Ochutíme petrželkou. Podáváme jako hlavní jídlo posypané sýrem a polité kečupem.

Bulgur se zelím

Ingredience: 150 g špaldového bulguru, 400 ml vody (bujónu), 4 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (čerstvá cibulová nať), sůl nebo vegeta, 1 menší zelí nastrouhané na větším struhadle.

Postup přípravy: Na široké pánvi osmahneme cibuli, přidáme zelí, osolíme a na malém ohni a bez přidání vody restujeme do křupava (cca 20 minut). Přidáme bulgur, zalijeme vývarem a ještě společně dusíme 15 minut. Pak přidáme nasekanou petrželku, bazalku, promícháme a přikryté poklicí necháme stát 10-15 minut. Podáváme s libovolnou zeleninovou oblohou, salátem, lehkou omáčkou (jogurtová, bylinková, sýrová aj.) Je to velice chutná a lehká večeře, nebo vhodná nádivka do zapékané i čerstvé zeleniny (paprikové lusky, rajčata, cibule, cuketa).

Jemné bulgurové knedlíčky

Ingredience: 150 g bulguru, 5 g sušené bramborové kaše (3 vařené brambory), 400 ml mléka, 1 lžíce másla, sůl, 2 lžíce pšeničné mouky, 2 vejce, 1 svazek bazalky.

Postup přípravy: Bulgur dáme na širokou pánev, zalijeme osoleným mlékem, na mírném ohni vaříme 10 minut. Po odstavení z ohně necháme ještě pod poklicí stát cca 5-10 minut. Pak přidáme máslo a necháme odkryté vychladnout. Do vychladnutého přidáme žloutky, bramborovou kaši, usekanou bazalku nebo petrželku (nepoužíváme ji pokud chceme připravit knedlíčky na sladko), pšeničnou mouku a dobře promícháme. Z bílku ušleháme sníh a pomalu ho zapracujeme do těsta. Rukama namočenýma do studené vody vytvarujeme malé knedlíčky, které vaříme v osolené vodě. Pokud se knedlíčky rozvařují, těsto zahustíme moukou. Když knedlíčky vyplavou na povrch, ještě je chvíli povaříme, opatrně vybereme na mísu, přidáme kousek másla (nebo zakapeme olejem) a promícháme. Knedlíčky mužeme podávat s masem, zeleninou, omáčkami, zdobíme bazalkou. Rovněž je možné připravit knedlíčky na sladko s ořechy, mákem, tvarohem a pod. (uvařené a omaštěné knedlíčky zasypeme cukrem, přidáme ořechy, nebo jiné z uvedených surovin a podáváme; možné je i plnění ovocem).

- - -

Výživové údaje na 100 g:

Energetická hodnota 1 503 kJ / 360 kcal

Tuky: 1,3 g

z toho nasycené mastné kyseliny: 0,2 g

Sacharidy: 70,3 g

z toho cukry: 0,4 g

Bílkoviny: 12,3 g

Sůl: 0,02 g

Složení: Hrubě mletá PŠENICE*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Alergeny: Lepek

Skladování: Skladujte při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu nejvýše 75 %.

Legislativní zařazení: Mlýnský obilný výrobek – pšeničný bulgur.

Dovozce: Country Life, s. r. o., Nenačovice 87, 266 01 Beroun 1

Minimální trvanlivost: 1/2025
Země původu: Turecko