Pšenice ozimá je taková dnešní klasika. Má dobrý výnos a tak se na ni zemědělci soustředí. Vznikla totiž dlouhodobým vývojem a šlechtěním původních forem pšenice (jednozrnky a dvouzrnky).

Je to chuťově neutrální obilovina, jejíž použití v kuchyni je velmi univerzální. Využití ve formě celého zrna umožní čerpat bohatství, které obsahuje pšeničný klíček. Jedná se o celý soubor biologicky hodnotných látek a vitamínů. Důležitou složkou pšenice je lepek neboli gluten, který představuje až 80% z bílkovinného obsahu. Lepek významně ovlivňuje kynutí těst, jejich kvalitu a dodává pružnost a nadýchanost výslednému pečivu.

V celozrnné podobě je pšenice významným dodavatelem minerálních látek, jako je vápník, železo, fosfor a vitamíny skupiny B. Nutričně nejbohatší jsou pšeničné klíčky, které jsou zdrojem celého souboru vysoce hodnotných látek a obsahují všechny vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, D a E.

Složení: PŠENICE ozimá*. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství

Alergeny: Lepek

Skladování: Při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Legislativní zařazení: Obilný mlýnský výrobek - obilovina pro přímou spotřebu.

Výrobce: PRO-BIO, obchodní společnost s r.o., Lipová 40, 788 32 Staré Město, okr. Šumperk

Výživové údaje na 100 g:

Energetická hodnota 1 470 kJ / 349 kcal

Tuky: 2,9 g

z toho nasycené mastné kyseliny: 0,4 g

Sacharidy: 60,0 g

z toho cukry: 6,8 g

Vláknina: 15 g

Bílkoviny: 13,0 g

Sůl: 0 g

Minimální trvanlivost: 8/2025
Země původu: Česká republika