Kroupy (u nás v BIO kvalitě) jsou obroušená zrnka ječmene, tedy budeme psát o ječmeni. Kroupy dodáváme v pevných papírových pytlících do 500g, do 1kg, do 2kg, do 3kg i větších.

Souvislosti:
Ječmen setý patří mezi nejstarší obilniny. Na čínské keramice z roku 1 520 př n.l. byly malba znázorňující konec hladomoru tím, že začaly padat kroupy z nebe. Rostlina je to odolná a snáší i horské podmínky.

Nejznámějším produktem jsou ječné kroupy a krupky, které se přidávají do polévek a dušených jídel. Jejich rafinací však dochází ke značné ztrátě vitaminů a vlákniny. Kromě běžných krup se produkují ječné celozrnné vločky, ječná mouka se přidává do těstovin, knedlíků, zavářek, kroket či omáček. Ječmen není chlebovinou, obsahuje málo lepku, ale používá se na pečení plochých chlebů a placek. Pro zvýšení svěžesti je možné ječnou mouku až do 20% přidávat do mouky na přípravu různého pečiva.

Zajímavost:
Starověké národy pěstovaly ječmen nejen jako poživatinu, ale vařily z něj i pivo. Velmi významnou úlohu hrál ječmen u starých Řeků a Římanů. Ječná kaše byla v té době běžným jídlem. Ječné odvary posilovaly při sportovních kláních gladiátory v aréně. Užívaly se též jako náhradní výživa kojenců a posilující prostředek pro rekonvalescenty a těžce nemocné. Později ječmen vytěsnila pšenice a zůstal jen ve výživě chudších vrstev. Kromě jídelníčku jsme jej mohli ve starých dobách nalézt i na trzích. Zrno ječmene se zde totiž používalo jako nejmenší váhová a délková jednotka.

Bezmasý kroupový prejt:

1 hrnek vařených krup

2 hrnky vařených tmavých fazolí (nejlépe Adzuki)

4 cibule

2 lžíce sojové omáčky (nejlépe Shoyu nebo Tamari)

6 stroužků česneku, 1 lžíce majoránky, 1 lžička mletého zázvoru

3 lžíce oleje

Pro zpestření můžeme přidat zabijačkové koření, čerstvé či sušené houby.

Pokrájenou cibulku osmahneme na oleji, přidáme fazolky a ostatní přísady mimo krup, přiklopíme a mírně dusíme 10-15 min. Přisypeme kroupy a bez přiklopení dusíme ještě 5 min. Všechnu vodu je nutno vydusit.

Prejt můžeme podávat s kyselým zelím, brambory či knedlíkem. Je výborný také studený s chlebem.

Složení: ječné kroupy bio

Alergeny: Výrobek obsahuje lepek.

Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti do 75%

Výživové údaje na 100 g:

Energie 1480 kJ/350 kCal

Tuky 2,8g

z toho nasycené mastné kyseliny 0,5 g

Sacharidy 69 g

z toho cukry 0,7 g

Vláknina 7,4 g

Bílkoviny 9,2 g

Sůl 0 g

Výrobce: PRO-BIO, obchodní společnost s r.o., Lipová 40, 788 32 Staré Město, okr. Šumperk

Minimální trvanlivost: 10/2024
Země původu: Česká republika