Návody a recepty

Vločkové sušenky a další ovesné dobrůtky

sušenky ovesnéNaše oblíbené jsou vločkové pravé domácí sušenky podle oka. Tedy přesný recept není snadné předat, neb nikdy nejsou úplně stejné – ale přibližně: 

Jedno změklé máslo smícháme se strouhanými lískovými ořechy a s vločkami. Je to asi tak miska oříšků a pytlík vloček, které při zpracovávání těsta pěkně rukou postupně přisypáváme. Také přidáme pár lžic hladké mouky celozrnné, jeden bio vanilkový cukřík a cukr muscovado podle naší potřeby – těsto je bez vajec, takže můžeme ochutnat a poznat, jestli přisladit. Do těsta lze přidat trošku prášku do pečiva bez fosfátů, ale vydaří se i bez této přísady.

Těsto má tu správnou konzistenci – (upravujeme přisypáváním vloček), když není tak moc mazlavé a dají se z něj dělat malé kuličky do dlaně – ty naskládáme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Z kuliček se stanou takové kopečky, které pečeme pár minut, dokud se na spodní straně nevytvoří zlatavě hnědá barva. Pak plech vytáhneme. A na sušenky nesaháme, dokud nevychladnou, protože teplé jsou velmi křehké. I když mají jakoby praskliny, po vychladnutí se zpevní. Jsou vynikající, zcela nechemické, voňavé a poslouží jako dezert i jako svačinka.

Ovesné vločky používáme také do lívanců, některých druhů palačinek či buchet. Někdo si rád připravuje domácí „mysli!" a nebo peče granolu. Teplé jídlo, které je vždy po ruce a neopovrhne jím ani vzácná návštěva je:

Ovesná kašička z vloček jemných (bio i nebio)

Je to zcela naprosto jednoduché a výživné jídlo. Ideální pro snídani, neb ovesná síla vydrží celé dopoledne. Základní recept je hrnek ovesných vloček na necelý půl litr vody – promícháme, aby byla bez hrudek a přivedeme k varu, odstavíme, kaše po chvíli sama zhoustne. Pokud nemá pro nás požadovanou konzistenci, buď ji naředíme s vodou a znovu přivedeme k varu a nebo zahustíme vločkami a třeba už ani nevaříme, vločky změknou i tak. Na kaši jednoduše nejde nic zkazit.

Pak dosladíme – třeba javorovým siruem, rapadurou, medem, marmeládou, posypeme oříšky, rozinkami – každý den může být jiná. Kaše je takto bez mléka a cukru opravdu výborná a když ji uděláme jemnou a tekutější, dětem moc chutná.

Jemné vločky jsou geniální na zahušťování zeleninových polévek. Třeba taková tuřínová! Osmažíme cibulku na másle, vložíme bobkový lista a nové koření, kostičky tuřínu a nastrouhanou mrkvičku, do dvou litrů vody vsypeme třeba hrnek jemných vloček, přidáme trochu bujónu wurtzl a až je tuřín měkký, krásně barevná poléva je připravená. Dobrou chuť!

Zpět

Nabídka dne
Yerba Maté - Pajarito menta limon 500 g

Yerba Maté - Pajarito menta limon 500 g

Yerba maté s přídavkem máty a limetky, výborné na přípravu za studena (terere).
149 Kč
Extra panenský nefiltrovaný olivový olej, ARBEQUINA, 500ml

Extra panenský nefiltrovaný olivový olej, ARBEQUINA, 500ml

Tento jednodruhový olej má krásně výraznou ovocnou chuť.  
169 Kč
Tradiční luncheon meat 300 g

Tradiční luncheon meat 300 g

Čistý produkt bez chemických konzervantů a stabilizátorů
110 Kč
Paštika z divočáka na červeném víně 130 g Via Delicia

Paštika z divočáka na červeném víně 130 g Via Delicia

Paštika je provoněná divokým kořením a jalovcem, je dobře roztíratelná
90 Kč