Návody a recepty

Bábovka z žitné mouky

baBOvkaBábovka z žitné mouky se spoustou mletých lískových oříšků (nebo klidně i vlašských) je vydatnou svačinou i skvělým dezertem. A příprava je opravdu nenáročná.

 

Nejprve ušleháme 4 bílky. Ve druhé nádobě 4 žloutky spolu s cukrem muscovado (15 až 20 dkg), potom zašleháme ke žloutkové hmotě ještě kvalitní olej (100 – 150 ml). Do žloutkové hmoty pak vmícháváme postupně dvě hrsti rozinek, 15 dkg umletých ořechů (někdo má raději vlašské), společně s 15 dkg žitné jemné (chlebové) mouky také jeden nefosfátový prášek do pečiva, dvě lžičky perníkového koření (nebo třeba jen skořici) a rozmícháváme, přidáváme dle potřeby trochu teplé vody, aby bylo těsto hezky vláčné a né moc tuhé – pak ještě jemně vmícháme ušlehaný bílkový sníh a vpravíme do bábovkové formy, kterou máme vymazanou a vysypanou buď kokosem nebo strouhanými ořechy. Vyklápí se skvěle - samozřejmě hned horká vytažená z trouby.

Pečeme v troubě určitě víc než půl hodiny při 180ti stupních, ale kontrolujeme lepivost špejlí, bábovka může mít klidně trochu připečenou „kůru", ale uvnitř je dopečená bábovka krásně vláčná a voňavá. Dobrou chuť!

Zpět

Nabídka dne
Umeocet 500 ml

Umeocet 500 ml

Umeocet vzniká při výrobě Umeboshi – nakládaných japonských japonských švestiček.
74 Kč
Panela sušená třtinová šťáva BIO

Panela sušená třtinová šťáva BIO

k ochucení kaší, ať máš život sladší!
39 Kč
Aceto Balsamico 5 leté Bohemia olej

Aceto Balsamico 5 leté Bohemia olej

5 letý balzamický ocet ze sladkých jablek uzrálých v dubových sudech.
252 Kč
Čočka červená půlená BIO

Čočka červená půlená BIO

oblíbená pro rychlou přípravu bez namáčení a dobrou stravitelnost
44 Kč