Návody a recepty

Bábovka z žitné mouky

baBOvkaBábovka z žitné mouky se spoustou mletých lískových oříšků (nebo klidně i vlašských) je vydatnou svačinou i skvělým dezertem. A příprava je opravdu nenáročná.

 

Nejprve ušleháme 4 bílky. Ve druhé nádobě 4 žloutky spolu s cukrem muscovado (15 až 20 dkg), potom zašleháme ke žloutkové hmotě ještě kvalitní olej (100 – 150 ml). Do žloutkové hmoty pak vmícháváme postupně dvě hrsti rozinek, 15 dkg umletých ořechů (někdo má raději vlašské), společně s 15 dkg žitné jemné (chlebové) mouky také jeden nefosfátový prášek do pečiva, dvě lžičky perníkového koření (nebo třeba jen skořici) a rozmícháváme, přidáváme dle potřeby trochu teplé vody, aby bylo těsto hezky vláčné a né moc tuhé – pak ještě jemně vmícháme ušlehaný bílkový sníh a vpravíme do bábovkové formy, kterou máme vymazanou a vysypanou buď kokosem nebo strouhanými ořechy. Vyklápí se skvěle - samozřejmě hned horká vytažená z trouby.

Pečeme v troubě určitě víc než půl hodiny při 180ti stupních, ale kontrolujeme lepivost špejlí, bábovka může mít klidně trochu připečenou „kůru", ale uvnitř je dopečená bábovka krásně vláčná a voňavá. Dobrou chuť!

Zpět

Nabídka dne
Yerba Maté - Pajarito menta limon 500 g

Yerba Maté - Pajarito menta limon 500 g

Yerba maté s přídavkem máty a limetky, výborné na přípravu za studena (terere).
149 Kč
Extra panenský nefiltrovaný olivový olej, ARBEQUINA, 500ml

Extra panenský nefiltrovaný olivový olej, ARBEQUINA, 500ml

Tento jednodruhový olej má krásně výraznou ovocnou chuť.  
169 Kč
Tradiční luncheon meat 300 g

Tradiční luncheon meat 300 g

Čistý produkt bez chemických konzervantů a stabilizátorů
110 Kč
Paštika z divočáka na červeném víně 130 g Via Delicia

Paštika z divočáka na červeném víně 130 g Via Delicia

Paštika je provoněná divokým kořením a jalovcem, je dobře roztíratelná
90 Kč