Návody a recepty

Vločkové sušenky a další ovesné dobrůtky

sušenky ovesnéNaše oblíbené jsou vločkové pravé domácí sušenky podle oka. Tedy přesný recept není snadné předat, neb nikdy nejsou úplně stejné – ale přibližně: 

Jedno změklé máslo smícháme se strouhanými lískovými ořechy a s vločkami. Je to asi tak miska oříšků a pytlík vloček, které při zpracovávání těsta pěkně rukou postupně přisypáváme. Také přidáme pár lžic hladké mouky celozrnné, jeden bio vanilkový cukřík a cukr muscovado podle naší potřeby – těsto je bez vajec, takže můžeme ochutnat a poznat, jestli přisladit. Do těsta lze přidat trošku prášku do pečiva bez fosfátů, ale vydaří se i bez této přísady.

Těsto má tu správnou konzistenci – (upravujeme přisypáváním vloček), když není tak moc mazlavé a dají se z něj dělat malé kuličky do dlaně – ty naskládáme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Z kuliček se stanou takové kopečky, které pečeme pár minut, dokud se na spodní straně nevytvoří zlatavě hnědá barva. Pak plech vytáhneme. A na sušenky nesaháme, dokud nevychladnou, protože teplé jsou velmi křehké. I když mají jakoby praskliny, po vychladnutí se zpevní. Jsou vynikající, zcela nechemické, voňavé a poslouží jako dezert i jako svačinka.

Ovesné vločky používáme také do lívanců, některých druhů palačinek či buchet. Někdo si rád připravuje domácí „mysli!" a nebo peče granolu. Teplé jídlo, které je vždy po ruce a neopovrhne jím ani vzácná návštěva je:

Ovesná kašička z vloček jemných (bio i nebio)

Je to zcela naprosto jednoduché a výživné jídlo. Ideální pro snídani, neb ovesná síla vydrží celé dopoledne. Základní recept je hrnek ovesných vloček na necelý půl litr vody – promícháme, aby byla bez hrudek a přivedeme k varu, odstavíme, kaše po chvíli sama zhoustne. Pokud nemá pro nás požadovanou konzistenci, buď ji naředíme s vodou a znovu přivedeme k varu a nebo zahustíme vločkami a třeba už ani nevaříme, vločky změknou i tak. Na kaši jednoduše nejde nic zkazit.

Pak dosladíme – třeba javorovým siruem, rapadurou, medem, marmeládou, posypeme oříšky, rozinkami – každý den může být jiná. Kaše je takto bez mléka a cukru opravdu výborná a když ji uděláme jemnou a tekutější, dětem moc chutná.

Jemné vločky jsou geniální na zahušťování zeleninových polévek. Třeba taková tuřínová! Osmažíme cibulku na másle, vložíme bobkový lista a nové koření, kostičky tuřínu a nastrouhanou mrkvičku, do dvou litrů vody vsypeme třeba hrnek jemných vloček, přidáme trochu bujónu wurtzl a až je tuřín měkký, krásně barevná poléva je připravená. Dobrou chuť!

Zpět

Nabídka dne
Quinoa BIO

Quinoa BIO

mimořádně kompletní a vyvážená potravina v BIO kvalitě
56 Kč
Dýňová semena česká

Dýňová semena česká

čerstvá semínka z české produkce
32 Kč