Několik oblíbených receptů a návodů

Pickles - recepty

picklesProces fermentace nám zeleninu tak nějak předtráví a stane se z ní velmi lehké, chuťově podmanivé a hlavně léčivé jídlo. Tradičně se doporučuje dávat si dvě polévkové lžíce kvašené zeleniny na závěr každého jídla.

Vědět víc

 

Znovuobjevování zázraku fermentace

DSCF5980Historicky je každý region na Zemi známý svými specificky fermentovanými potravinami. Jako kyselé zelí v Německu, kimči (fermentovaná zeleninová směs) v Koreji, kefír (kultivovaný mléčný produkt z hor Kavkazu), a Japonsko je známé svým miso (fermentovanými sojovými boby). Seznam fermentovaných potravin pokračuje a patří sem fermentované čaje, víno, pivo, mošt, kvašený chléb, fermentované obilné klíčky, většina zeleniny a ovoce... a dokonce i maso a ryby.

Vědět víc

Kulajda se sušenými hříbky z pytlíkovského koření

kulajdaOsvědčený recept pro ty, kteří mají rádi houby i kopr - tuto lahodnou kombinaci. Na třílitrový hrnec polévky si připravíme 5 brambor, misku namočených hříbků, 1 šlehačku, 3 vejce, šálek hladké mouky, umeocet, sůl, bobkový list, nové koření a kopr.

Vědět víc

Zelňáky nefalšované

thumb DSC_0249Přebytky vaší kvašené zeleniny, nejlépe přímo kysané zelí, můžete kromě nejzdravější syrové varianty, spotřebovat v mnoha tradičních českých receptech. U nás jsou oblíbené chuťově podmanivé zelné bramboráky - kterým děti vtipně, nicméně trefně - říkají prdící bramboráky...

Vědět víc

Chia- banánové sušenky s čokokapkami

DSC 0786Svačinka, snídaně či sladká tečka bez přidaného cukru a bez lepku. Tady je recept na jednoduché a výživné sušenky, které však nejsou nijak suché, neboť základem těsta je rozmačkaný banán:

Množství je na jeden pečící plech.

Vědět víc

Vločkové sušenky a další ovesné dobrůtky

sušenky ovesnéNaše oblíbené jsou vločkové pravé domácí sušenky podle oka. Tedy přesný recept není snadné předat, neb nikdy nejsou úplně stejné – ale přibližně: 

Vědět víc

Bábovka z žitné mouky

baBOvkaBábovka z žitné mouky se spoustou mletých lískových oříšků (nebo klidně i vlašských) je vydatnou svačinou i skvělým dezertem. A příprava je opravdu nenáročná.

Vědět víc

Gomasio

sezam 5

GOMA(sezam)SIO(sůl)

A jaký poměr? – ten základní je jeden díl mořské soli a osmnáct dílů opraženého sezamu. Gomasio chce přípravu pečlivou, ale je to snadné. Začínáme pražením sezamu na pánvi. Je třeba ho stále dřevěnou vařečkou míchat a čas od času pánví zatřepat.

Vědět víc

Koktejl s chia semínky, mangem a banánem

DSC 0801Ideální snídaňový koktejl, který nám dodává energii "a vláhu" na celé dopoledne. Živá snídaně je fajn hned z několika důvodů: pro zdraví, nezanášení organismu, dostatku tekutin ale taky velmi časově nenáročné přípravy. A jak tedy na to?

Vědět víc

Více článků...

Strana 1 z 2

« 1 2 »
Nabídka dne
Quinoa BIO

Quinoa BIO

mimořádně kompletní a vyvážená potravina v BIO kvalitě
56 Kč
Dýňová semena česká

Dýňová semena česká

čerstvá semínka z české produkce
32 Kč